2010. szeptember 30., csütörtök

Romagyilkosságok - Dokumentumdráma-pályázat a Nemzeti Színházban


9 helyszínen 78 lövés
7 helyszínen 11 Molotov-koktél
6 roma halott, köztük 1 gyerek
5 súlyos roma sérült, köztük 1 gyerek
4 gyanúsított

    A 2008-2009-ben lezajlott, egyedülálló bűncselekmény-sorozat nem csak Magyarországot, hanem egész Európát megrázta. A romagyilkosságok kapcsán dokumentumdráma-pályázatot hirdet a Nemzeti Színház.
    Célunk, hogy kezdeményezésünk hozzájáruljon egy nyílt, társadalmi párbeszéd kialakulásához, ugyanakkor elősegítsük a hazai színpadokon ritkán látható, aktuális jelenségekre, eseményekre, problémákra reagáló dokumentumdráma megteremtését.
    A drámapályázaton mindenki részt vehet, aki úgy érzi, van mondanivalója a témáról. Középiskolásokat éppúgy írásra buzdítunk, mint hivatásos és műkedvelő írókat.
    A középiskolások egyénileg és csoportosan is pályázhatnak, ezeket a pályázatokat külön bíráljuk el.
    A középiskolás és a felnőtt kategória legjobb dokumentumdrámáit a Nemzeti Színház a jövőben műsorára tűzi.

(A Nemzeti Színház fenntartja azt a jogát, hogy amennyiben nem készülnek megfelelő színvonalú művek,
nem adja ki a díjakat.)

    A drámapályázatokat e-mailen vagy postán az alábbi címekre várjuk 2011. március 1-ig: pr@nemzetiszinhaz.hu, vagy 1095 Budapest, Bajor Gizi park 1. 

A borítékra, kérjük, írják rá: Dokumentumdráma-pályázat.

Németh László Társaság Országos Középiskolai Tanulmánypályázata


Az olvashatóság érdekében kérek mindenkit, hogy kattintson  a fenti szövegre!

Idegen nyelvi versmondó verseny

2010. szeptember 29., szerda

EURÓPAI NYELVI KOKTÉL BÁR

KEVEREDJ BELE AZ EURÓPAI KULTURÁLIS INTÉZETEK ÉS PARTNEREIK NYELVI FORGATAGÁBA!

2010. szeptember 30., 15.00-19.30
Gödör Klub (Budapest, V.,Erzsébet tér)
(A bejegyzést a szerkesztő eltávolította)

2010. szeptember 28., kedd

Youth on the move

Mozdulj ki! Európa rád vár

Az Európai Unió évente mintegy 400.000 diáknak, tanárnak, kutatónak nyújt lehetőséget arra, hogy külföldön tanuljon vagy dolgozzon. Szeretnél köztük lenni te is?

Mozgásban az ifjúság – Youth on the Move kampány
Budapest, Millenáris Park, október 8-9.


Gyere el, és találkozz másokkal, akik külföldön szeretnének tanulni és dolgozni, beszélgess azokkal, akiknek már van ebben tapasztalata, tedd fel a kérdéseidet, és mondd el a véleményed, közben pedig lazíts is kicsit a színházi produkciókat nézve vagy a koncerteken.

Több mint 100 szervezet, 300 esemény 12 helyszínen.  A RENDEZVÉNY PROGRAMJA (pdf, 1.6 Mb)

A rendezvény vendége Gryllus Dorka.

Szakmai gyakorlatok – munkalehetőségek – ösztöndíjak – karriertanácsadás – önkéntesség – csereprogramok – játékok, nyeremények – zene, színház

Pályázati felhívások
Mutasd meg a hátizsákod, és nyerd meg a 3 díj egyikét:

  • iPad 16GB

  • iTouch 8GB

  • Casio Exislim Digital Camera 12 Megapixels
My European Diary contest a Facebookon
Oszd meg velünk a külföldön szerzett tapasztalataidat, és nyerj értékes díjakat!
Az Európai Bizottság szeptember 15-én indította el a Mozgásban az ifjúság (Youth on the Move) elnevezésű új, kiemelt kezdeményezését azzal a céllal, hogy minél több fiatal megszerezhesse azokat a képességeket, ismereteket, amelyekkel az EU-ban sikeresen vállalhat munkát.

Az európai kampány legelső rendezvénye október 8-9-én Budapesten, a Millenáris Parkban lesz. A rendezvény különleges hangulatát az adja, hogy több mint 100 szervezet képviselteti magát. Azonban senki se gondoljon kiállítás-hangulatú, prospektusgyűjtő hétvégre. A Teátrum a rendezvény tematikája szerint négy nagy egységre tagolódik. Fókuszban az oktatás-képzés, a közösség-önkéntesség, a kultúra és a munka világa áll. Beszélgetések, műhelymunkák, művészeti előadások során gyűjthetik össze azokat az információkat a látogatók, amelyekkel valóban lehet tenni azért, hogy értékes életpályák épüljenek fel.
A sok más program mellett Magyarországon tanuló külföldi hallgatók is jelen lesznek, akiktől első kézből tudhatjuk meg, hogy hol mérik a legjobb kávét Párizsban, vagy melyik most a legtrendibb hely Berlinben.

Az eseményt minden nap ingyenes koncert zárja. A rendezvény nagykövete Gryllus Dorka, aki péntek este családi zenekarával, a Gryllus Quartettel lép föl, majd Magashegyi Underground koncert következik. Szombaton Takács Eszter és zenekara zárja rendezvényt.

Fernando Botero kiállítás


2010. szeptember 30-án nyílik meg a kolumbiai származású festő és szobrász kiállítása a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A kerekded, buja formáiról elhíresült Boteronak közel 60 alkotása tekinthető meg 2011. január 23-ig bezárólag.

 A festmények témájuk alapján több csoportba oszthatók: csendéletek, parafrázisok, a latin-amerikai élet helyszínei, eseményei: hétköznapi utcák, színes házak, cirkusz, bikaviadalok arénái. A kiállítás rendezése mégis szakítani fog a kizárólag tematika köré épülő koncepcióval, és a kolumbiai mester festészetének előképeire is fókuszálni fog.

Botero 1932-ben született Medellínben (Kolumbia). Tehetsége már fiatalkorában megmutatkozott, amikor még csak kedvetelésből rajzolgatott. Még 20 éves sem volt, amikor megnyitotta első kiállítását. Szívesen járt bikaviadalra, így a ez a téma később képein is visszaköszönt.
Később Európába utazott, hogy az olasz, spanyol, francia mesterek műveit tanulmányozza, majd visszatért Bogotába.

Markáns stílusával, színpompás, buja festményeivel vitathatatlanul Latin-Amerika egyik legismertebb figurájává vált. Ebbe a híres Botero világba nyerhetsz betekintést, ha ellátogatsz a 2010. szeptember 30-án nyíló tárlatra.

További info: www.szepmuveszeti.hu

Csendautomata a Moszkva téren



Talán semmi nem lehet meghökkentőbb Budapest közepén, mint egy hely, egy konkrét zug, ahol nem hallasz semmit abból, ami körülvesz. Semmi 4-6-os villamos, semmi kocsisor, se „paprika egy százasért”, de madárcsicsergés és a fák morajlása sem. Csak a csend és a tested zörejei. Ezt az élményt kínálja a D1618 Műhely -1dB / városi Csendautomata nevű ingyenes programja a Moszkva téren szeptember 27. és október 3. között a negyedik PLACCC Fesztiválon.


A Csendautomata egy művészeti és műszaki kísérlet Budapesten, eddig ugyanis hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. A szerkezet egy kb. 2x2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabin. A kapszulából a csend hallgatója egy speciálisan kialakított üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából semmit sem hall. A Csendautomata napközben 10 és 18 óra között üzemel, és gyártja a csendet mindazok számára, akik elég kíváncsiak ahhoz, hogy néhány percre valóban betelepedjenek a D1618 Műhely által megépített egyedi szerkezetbe.


Az ötletet Kukucska Gergely építész és kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő közösen dolgozták ki és valósították meg kifejezetten a negyedik PLACCC Fesztivál számára. A Csendautomata megjelenésének játékos, élénk színei szinte hívogatják a járókelőket, hogy próbálják ki a szokatlan élményt.
A D1618 Műhely tavaly a Priccs nevű projektjét mutatta be a budapesti PLACCC Fesztiválon. Az akció során használt műanyag kannákból építettek köztéri bútorokat az utcai járókelőkkel közösen a Mikszáth téren.

Mikor
Szept 28., 10:00 - 18:00
Kezdés: Szept 28. , befejezés: Okt 3. minden nap
Hol
Moszkva tér
Elérhetőség
www.placcc.hu

2010. szeptember 27., hétfő

„Füstmentes fal”

dohányzás elleni faliújság pályázatot hirdet
általános és középiskolák részére

Szeretnéd, ha minél kevesebb diák, pedagógus, dolgozó és szülő dohányozna az iskoládban!?

Alakítsatok ki az osztályotokban és az iskola forgalmas helyén dohányzásellenes faliújságot!
 Egy iskolából több osztály vagy csapat is adhat be pályázatot.

A faliújságnak a következőket kell tartalmaznia:
a)     Figyelemfelkeltő képeket
b)    Mozgósító hatású szöveges anyagokat
c)     Ötleteket és véleményeket gyűjtő dobozt, (postaládát), ami interaktívvá teszi a faliújságot

A pályázatok elbírálásának legfontosabb szempontjai:
§        A faliújság pozitív üzenete, dohányzásellenes figyelemfelhívó ereje
§        A faliújságon szereplő saját készítésű anyagok és személyes példák aránya
§        A faliújság kialakításának munkájában résztvevők minél szélesebb köre: minél több diák, minél tágabb korosztályból, pedagógusok, védőnő, gyermekorvos és szülők is
§        A faliújság mennyire szólítja meg, aktivizálja a diákokat iskolai szintű, versenyekre, pályázatokra

A beküldendő pályázati anyagnak következőket kell tartalmaznia:
1.     Legfeljebb 3 fotó, amelyeken jól látható és értékelhető a faliújság és az iskolán belüli elhelyezkedése (a képek fájlmérete maximum 2MB/db, 1000 pixel szélesség; jpg kiterjesztés)
2.     A legfontosabb szöveges tartalmak, különösen azok, amelyek az értékelést segítik a zsűri számára word doc vagy pdf fájl formátumban!
3.     A faliújságot készítő diákok, pedagógusok, szülők védőnők, orvosok adatait a honlapunkról letölthető adatlapon (név; életkor; osztály; iskola neve, telefonszáma és e-mail címe)

A pályázatok értékelése:
A pályázatokat orvosokból, védőnőből, civil szakemberekből és diákokból álló zsűri értékeli. 2011. február 4-én a Rákellenes Világnapon megrendezésre kerülő díjkiosztó ünnepség keretein belül lesz az eredményhirdetés, ahol értékes sporteszközöket kapnak a győztes iskolák.

A pályázatokat postai úton: CD-n vagy papíron, illetve e-mailben lehet beküldeni a fenti megkötésekkel.

Beküldési határidő:      2010. november 30.
A hiányos vagy későn leadott pályázatokat sajnos nem tudjuk elbírálni!

Beküldési cím:              Magyar Rákellenes Liga

1507 Budapest, Pf.: 7., vagy


Elektronikusan elküldött pályázat esetén használjatok pdf fájlformátumot és a képek mérete ne haladja meg az előírtakat!

További információk, illetve az adatlap a Magyar Rákellenes Liga honlapján: www.rakliga.hu
Bajor Beától 06-1-787-3687-es telefonszámon 9.00-13.00 óráig, vagy a brigitta.simko@daylightmedia.hu e-mail címen

Reklámfilm pályázat

Szuper márkáim világa - az én márkavilágom

Képzeld el, hogy Téged választott a kedvenc márkád, hogy elkészítsd róla a legütősebb reklámfilmet, amiből kiderül, hogy ez a márka a legszuperebb brand az országban, hogy a Te márkád Superbrand. Olyan ötletes, szubjektív reklámfilmeket várunk, amiből megtudhatjuk, miért szeressük a márkádat és miért jó a kedvenc márkádnak, hogy Superbrand lehet.


PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

A pályázat hivatalos oldala a www.superbrands.hu/palyazat. Minden pályázó, ezen az oldalon, az innen letölthető jelentkezési lap kitöltésével és a palyazat@superbrands.hu e-mail címre történő elküldésével regisztrál.

A pályázaton minden természetes személy részt vehet, aki 2010. szeptember 1. és 2010. október 31. között jelen pályázati kiírásnak és feltételeknek megfelelő regisztrációt követően reklámfilmet tölt fel a www.superbrands.hu/palyazat oldalra, vagy pályázati anyagát DVD-n beküldi a Superbrands Magyarország címére: 1061 Budapest, Király utca 16. Beküldési határidő 2010. október 31.

Pályázni egyénileg vagy maximum 3 fős csoportokban lehet. Minden egyéni vagy csoportos induló egy pályaművel pályázhat.

Minden pályázó a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lap Kiadó részére történő beküldésével hozzájárul ahhoz, hogy a jelentkezési lapon megadott személyes adatokat a Kiadó az irányadó jogszabályi előírásoknak megfelelően, kizárólag jelen pályázattal összefüggésben kezelje, tárolja.
A nevezők a jelentkezési lap beküldésével kijelentik, hogy az általuk készített és beküldött filmek kivétel nélkül saját szellemi termékeik, kizárólagosan rendelkeznek azok tulajdonjogával, szerzői jogával, valamint azok nem sértik harmadik személynek személyiségi jogait. Szavatolja továbbá, hogy harmadik személynek nincs olyan joga, amely a nyilvános közlést megakadályozza, különösen nem áll fenn rajta harmadik személy szerzői joga, vagy ha igen, akkor a nyilvános közzétételhez a szükséges engedélyt és hozzájárulást a pályázónak írásban megadták.
A pályázó a jelentkezési lap beküldésével feltétel nélkül hozzájárul ahhoz, hogy pályázott művei a Superbrands Magyarország szervezett bármely eseményen, rendezvényen, valamint online és egyéb elektronikus felületein bemutatásra, publikálásra kerüljenek.
Azokat a pályázókat, akik a jó ízlést és etikai szabályokat sértő anyagokat küldenek be, a pályázatból kizárjuk.

A pályázatra történő nevezés a jelen pályázati kiírás és feltételek teljes körű elfogadását jelenti.

Technikai paraméterek

A beküldött pályaműveknek a következő technikai követelményeknek kell elsődlegesen megfelelniük:

A videofájl hossza: 30 másodperc
A videofájl maximális mérete: 200 MB
A videofájl formátuma: .avi, .mpg, .mov, .wmv vagy bármilyen ismertebb videoformátum.

A készítés során használhatsz narrációt, zenét, feliratokat, kiegészítő animációt.
A filmben a Superbrands logó felhasználása kötelező elem. A logó letölthető a www.superbrands.hu oldalról.


ZSŰRI

A pályázati anyagokat neves szakemberekből álló öttagú zsűri bírálja el.

Herendi Gábor – rendező – a zsűri elnöke

Aczél László – ügyvezető igazgató Young & Rubicam, a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének elnöke
Fazakas Péter – rendező
Peták Nóra – producer Pioneer Pictures
Szigeti Péter – főszerkesztő Kreatív Magazin


FŐBB ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Az ötlet eredetisége
A márka Superbrands címének vagyis a többi márkához képest kiemelt státuszának kommunikációja
Az üzenet érthetősége
Technikai megvalósítás


EREDMÉNYHIRDETÉS

A pályázat egyfordulós. A nyertes filmet 2010. december elején a Superbrands díjátadó gálán mutatjuk be, valamint ebben az időpontban tesszük közzé a www.superbrands.hu oldalakon.


DÍJAZÁS

FŐDÍJ

Fél éves fizetett szakmai gyakorlat a Superbrands programban. (Csoport esetén a pályázó csoport vezetője nyeri el a díjat.)

MÁSODIK DÍJ

1 hónapos szakmai gyakorlat Magyarország egyik vezető filmkészítő cégénél a Pioneer Pictures – nél. (Csoport esetén a pályázó csoport vezetője, vagy az általuk kijelölt személy.)

HARMADIK DÍJ

Belépő 2 fő részére a 2011 Arany Penge fesztivál gálájára.

2010. szeptember 26., vasárnap

Frida Kahlo retrospektív kiállítás Bécsben


Ausztria eddig legnagyobb Frida Kahlo-kiállítása nyílik meg szeptember 1-jén a bécsi Bank Austria Kunstforumban. A százötven festményből és rajzból álló tárlatot a család tulajdonában lévő fotók egészítik ki.
Frida Kahlo 1907-ben, Mexikóvárosban született. Apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba, apja innen ment Mexikóvárosba. Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo a XX. századi Mexikó emblematikus alakjává vált, neve egyet jelentett a mexikói kultúrával. A feminista mozgalom előfutára volt, a személyét körülölelő mítosz globális méreteket öltött.

Khalo: Survivor
Frida Kahlo művészete szorosan egybeforrt sorsával. Festményei és rajzai tükörképei fizikai és lelki fájdalmakkal gyötört életének, ugyanakkor a szürrealizmus és az új tárgyilagosság elemeit is felmutató munkássága egyike a két világháború közötti időszak legösszetettebb fejezeteinek.

Kahlo 1925-ben, egy buszbalesetben súlyos gerincsérülést szenvedett, így hónapokra gipszfűzőbe kényszerült. A fájdalom és az unalom elől menekülve kezdett festeni. Finom, kecses vonalvezetésű önábrázolásai a reneszánsz festészet alakábrázolásához igazodtak.

Első, szürrealista hatású képeit a 30-as évek elején készítette. A Kahlo belső világából táplálkozó, ikonográfiailag sokrétű kompozíciókon jól érezhető a szürrealisták által gyakran űzött művészi játék, a cadavre exquis szelleme. Ennek lényege, hogy a szövegek vagy rajzok „vakon“ jöttek létre, illetve találomra váltogatta egymást rajz és szöveg.

Kahlo önábrázolásai a 40-es években teltek meg igazán expresszióval: isteníteni való szentként jeleníti meg magát képein, akinek a kisugárzása elől nincs menekvés.

Frida Kahlo – Retrospektive
2010. szeptember 1. – 2010. december 5.

Bank Austria Kunstforum
1010 Bécs, Freyung 8.
Nyitvatartás: minden nap 10.00-19.00, péntek: 10.00-21.00
www.bankaustria-kunstforum.at

2010. szeptember 24., péntek

Előadás Uruguayról! A Spanyolportal új programja!

 

Spanyolország mellett Latin-Amerika kultúrája is sok érdekességet rejteget.

A következő Spanyol klubos programon Uruguay mutatkozik be.  A meghívott előadó
ezúttal Szilágyi María Elena. (Uruguayban született és nőtt fel; apai ágon
vannak magyar felmenői)

Helyszín: Casa de la Música, 1088 Bp., Vas u 16.  www.casadelamusica.hu

Időpont: 2010. szept. 30. (csütörtök), este 18 óra

Várunk sok szeretettel!
Berti
T.: 06 30 367 7412

Ismerd meg az Ability parkot!



Az Ability Park a fogyatékos emberek élethelyzeteit szórakoztató és játékos formában bemutató interaktív élménypark. Célja, hogy a látás-,hallás- és mozgássérült, autista és értelmi fogyatékos animátorok által bemutatott játékokkal segítse a fogyatékos személyek beilleszkedését és elfogadását, mindenekelőtt pedig tartalmas és örömteli élményt nyújtson mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára akarja tenni képességeit!

Cím:
1066 Budapest, Dessewffy u. 18-20.
Központ: +361/267-7305 
yitvatartás:

V-H: zárva
K-P: 9-17h
Sz: 10-18h


Jegyárak:

Teljes árú jegy: 1200 Ft
Kedvezményes jegy: 1000 Ft
Csoportos jegy (12 fõ felett): 850 Ft/fõ
Családi kedvezmény: 2 gyermek felett kedvezményes jegyár

http://www.abilitypark.hu/portal/

2010. szeptember 23., csütörtök

„Kreatív város - Én és Budapest” – animációs filmpályázat

Kutatók éjszakája lesz holnap!!

 Kedves Diákok!


A Magyarhoni Földtani Társulat 2010. október 1-3. között a Természettudományi Múzeumban tartja idei legfontosabb ismeretterjesztő rendezvényét: "Földindulás" - interaktív GEOkiállítás és vásár címen.
A földtudományi kutatóhelyek, egyetemek bemutatják legújabb kutatási eredményeiket, előkerül a klímaváltozás kérdése, belekukkanthatunk a kőolajkutatás rejtelmeibe, itt lesznek az ország több pontjáról a természettudományi gyűjtemények és néhány tájegységről összegyűjtöttük a legfontosabb, legszebb földtani érdekességeket.  

Lesz geojátszóház gyerekeknek, vetítés, kiadványok, ásványokat kőzeteket, ősmaradványok

A rendezvény weboldala a www.foldtan.hu oldalról is elérhető 

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság programja

Kedves Természetbarátunk!
 
Szombaton nehéz lesz eldöntetnünk hova is induljunk, hiszen három izgalmas programot is ajánlunk.
A Szentendrei-szigeten kerekezve felkutatjuk a sisakos sáska élőhelyét. A budai Sas-hegyen állatbemutatón ismerkedünk olyan kisragadozókkal, mint a nyest, a görény, vagy a borz.
Aki pedig ellátogat kora este Visegrádra, az szem-, de főleg fültanúja lehet, hogyan zajlik a párkeresés a szarvasbikáknál.
 
Várunk mindenkit szeretettel!
 
Kővári Anita
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Osztály
1121 Budapest, Költő u. 21.
Tel.: 1/391-4626, 30/663-4670
Fax: 1/200-1168
www.dinpi.hu