2010. október 28., csütörtök

A Corvin Rajziskola pályázatot hirdet művészpályára készülő fiatalok számára.


A Corvin Rajziskola rajz, szobrászat, festészet tanításán alapuló művészeti iskola. Elsősorban művészeti pályára készülő fiataloknak segítünk olyan tudás, tájékozottság, hozzáértés megszerzésében, mely használható világképpé rendeződik, és szilárd alapokat képez művészeti egyetemekre történő felvételihez.
Tanáraink profi, saját szakterületükön aktív, kiemelkedő alkotók, egyetemi tanárok.
A feladatok alkalmazkodnak a felvételi elvárásokhoz, az oktatás magas színvonalát bizonyítja az évről évre sikerrel felvételiző diákjaink kiemelkedően magas aránya.

Pályázat célja: olyan tehetséges fiatalok felkutatása, segítése, akik anyagi keretei nem engedik a magas szintű művészeti iskolákban működő kurzusok megfinanszírozását, így hátrányból indulnak a művészeti egyetemek felvételi vizsgáin.

A Corvin Rajziskola 5 fiatal tehetségnek biztosít ingyenes felkészülési lehetőséget fél évre. A nyertesek lehetőséget kapnak az iskola rajz, szobrászat, festészet alapkurzusain való korlátlan részvételre.
( Kérjük, a pályázaton csak az vegyen részt, aki legalább 3 alkalommal biztosan be tud járni az iskolába!)

Jelentkezni lehet : corvinrajziskola@gmail.com emailcímen november 25-ig
-       1 db fotó a pályázóról
-       önéletrajz, mely tartalmazza azt, hogy milyen pályára készül, és eddig hogyan próbálta elsajátítani a szükséges tudást
-       elérhetőség
Ezt követően pályázókat értesíteni fogjuk a felvételi időpontjáról( valószínű november utolsó péntekje), ahol személyesen kell megjelenni és hozni kell:
-       tanulmányrajzokat 8-10 darabot
-       kreatív színes munkákat, tervvázlatokat, esetleg makett fotókat,
A pályázatot  külsős képző-, ill iparművészek és az iskola művésztanáraiból összeállított zsűri bírálja el.
Info: 06 70 5173982, 06 1 2092832

                                                      Sipos Marica, szobrászművész
                                               a Corvin Rajziskola Művészeti vezetője

Gyere te is Bécsbe!Siess!Már csak pár hely maradt!!!

 

Diákok az Akadémián

Idén is megrendezésre kerül a Magyar Tudomány Ünnepe keretén belül a Diákok az Akadémián eseménysorozat. A korábbi évekhez hasonlóan izgalmas előadásokkal, kiállításokkal és filmvetítésekkel várjuk a diákokat, tanárokat, tanköröket, érdeklődőket. Minden esemény ingyenes!

Az esemény időpontja: 2010. november 3-8. között

Az esemény helyszíne: 1051 Budapest, Roosevelt tér 9. Magyar Tudományos Akadémia, Székház, II. emelet Nagyterem
Idén a kiemelt rendezvényeink időpontja sajnos egybeesik a középiskolák őszi szünetével, ennek ellenére reméljük, hogy minél több lelkes érdeklődő fog ellátogatni. Várjuk csoportok jelentkezését is!

Ízelítő a programokból:

DIÁKOK AZ AKADÉMIÁN PROGRAMSOROZAT
November 3. szerda – Matematika és határterületei - HÁLÓZATOK
Helyszín: MTA Székház, Nagyterem
Időpont: 16:00 Baráti hálózatoktól a sikeres élethez szükséges kapcsolati hálókig
Előadók: Csermely Péter, az MTA doktora, Iglói Ferenc, az MTA doktora, PhD témavezető, Kovács István PhD hallgató

FILMKLUB
MTA Székház, Nagyterem
17.45: Julia Robinson and Hilbert’s: A tizedik probléma (angol nyelven, 50’)
November 4. csütörtök – Élettudomány és határterületei - GENETIKA
Helyszín: MTA Székház, Nagyterem
Időpont: 16:00 MOGI Robi, a hűséges társ
Előadók: Korondi Péter, az MTA doktora; Miklósi Ádám, az MTA doktora; Kovács Bence, mérnökhallgató, Száyer Géza, mérnökhallgató, Varga Balázs, mérnökhallgató

FILMKLUB
MTA Székház, Nagyterem
17.45: A porrá tört bogár (13’), Hímnős (10’)
November 5. péntek – Természettudomány és határterületei - NANO
Helyszín: MTA Székház, Nagyterem
Időpont: 16.00 A mikroelektronikától a nanoérzékelőkig
Előadók: Bársony István akadémikus, az MTA MFA (Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet) igazgatója, Volk János PhD.

FILMKLUB
MTA Székház, Nagyterem
17.45: A szén nanocső (21’), Gyémánt (21’)
November 8. hétfő – Bölcsészet- és társadalomtudományok és határterületeik – TÉR-IDŐ
Helyszín: MTA Székház, Nagyterem
Időpont: 16.00 Egy korszak névadója
Előadók: Romsics Ignác akadémikus, Turbucz Dávid doktorandusz

FILMKLUB
MTA Székház, Nagyterem
17.45: Arcképvázlatok Horthy Miklósról (25’)

Köszönöm figyelmüket, üdvözlettel
Rédey Soma
MTA – Kommunikációs Főosztály

2010. október 26., kedd

Ahogy volt... úgy volt?


Honnét tudjuk, amit tudunk? Igaz-e az, amit most tudunk? Tudjuk-e rekonstruálni, mi, miért és hogyan befolyásolta és befolyásolja a régmúltról alkotott képünket? Szabadegyetem indul érdekesebbnél érdekesebb témákkal a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az első előadást Beszélgetés a 46 méteres madzagról címmel október 14-én délután négy órától tartjuk. Várunk minden érdeklődőt! 10 alkalomból álló, kérdéseket felvető, válaszok keresésére ösztönző előadássorozat  gimnazisták, felvételire készülők, egyetemisták és a témák iránt érdeklődők számára csütörtök délutánonként, mely témafelvetéseivel, a különböző álláspontok megismertetésével, ütköztetésével kibővíti és elmélyíti a fiatalok tudását. Interdiszciplinaritásra törekszünk: a szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is tárgyaljuk.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket egy olyan szabadegyetemi előadássorozaton, melynek előadásain egyik téma végére sem fogunk pontot tenni - de kérdezni, gondolkodni, újraértelmezni biztosan megtanulunk! Erről neves kutatók, egyetemi tanárok gondoskodnak.
A részvétel ingyenes, de kérjük, regisztráljon előzetesen a muzeumpedagogia@hnm.hu email-címen! (De ha az utolsó pillanatban dönt, akkor is várjuk!)
 16 órakor találkozunk a Magyar Nemzeti Múzeum előcsarnokában!
2010. november 11.
Varga Zsuzsa: Egy rémálom mindennapjai - a Rákosi-korszak

  2010. november 25.
Csorba László: Titkosrendőrség a 19. századi Magyarországon
2010. december 9.
Mráv Zsolt: A császárok kora Pannóniában
2011. január 20.
Tóth Endre: A székesfehérvári királysírok rejtélyei
2011. február 3.
Várkonyi Gábor - Csörsz Rumen István: "Reneszánsz Hallványtár"
2011. február 17.
Pallos Lajos - Tóth Csaba: Pénz/hamisítás
2011. március 3.
Kiss Erika: A királyné nyaklánca és a többiek...
2011. március 24.
Tomsics Emőke: Fotó és történelem

Kirándulj a Károlyival!: Bécsi kirándulás 2010.11.20.

Kirándulj a Károlyival!: Bécsi kirándulás 2010.11.20.: "Program: Picasso és Michelangelo kiállítás VAGY Frida Kahlo, majd délután Adventi vásárJelentkezni jövő hét péntekig (2010. október 29. 13..."

Keresztféléves felvételi tájékoztató már a boltokban!

 

2010. október 25., hétfő

Játszd újra a mohácsi csatát!

2010.10.28
Honnét tudjuk, amit tudunk? Igaz-e az, amit most tudunk? Tudjuk-e rekonstruálni, mi, miért és hogyan befolyásolta, befolyásolja a régmúltról alkotott képünket? Az eMeNeM Szabadegyetem 10 alkalomból álló Ahogy volt... úgy volt? című előadássorozatának október 28-i előadását Baltavári Tamás történész tartja. Címe: Informatika a hadtörténet-kutatásban -  Játszd újra a mohácsi csatát!

Baltavári Tamás történész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen doktorandusza és Partigh Kis Rómeó, a Károli Gáspár Egyetem történész hallgatója már több éve foglalkozik csatarekonstrukciók elkészítésével a Creative Assembly Total War játékcsalád szoftverének felhasználásával. Elkészítették már az 1809-es győri csata és a Kr.e.216-os cannae-i csata rekonstrukcióját, legutóbbi vállalkozásuk pedig az 1526-os mohácsi csata lemodellezése.

A munka folyamatát, eredményét most a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetem Ahogy volt... úgy volt? című előadássorozatának keretén belül osztja meg az érdeklődőkkel Baltavári Tamás.

Eredeti források és szakirodalom felhasználásával egy komplett csapat dolgozott azon, hogy megelevenedjen a képernyőn a mohácsi csata. Hajnal Ödön és Magyar Zoltán grafikusok, valamint a Károli Gáspár Egyetem Kommunikáció és Multimédia Szakjának gépparkja és munkatársai segítségével rekonstruálták a csatateret, modellezték a környezeti tényezőket, az időjárást, a talajt, a növényzetet és vízrajzot, a településeket, utakat, a páncélokat, de még a seregek harcrendjét, az egységek fizikai tulajdonságait, pszichológiai állóképességét, és a fegyverek hatásadatait is rekonstruálták.
Időpont: 2010. október 28., csütörtök 16 óra

Helyszín: 2. emelet Díszterem
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a muzeumpedagogia@hnm.hu email-címen!
Az Ahogy volt... úgy volt? a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetemének tízalkalmas ingyenes előadássorozata. Ajánljuk gimnazistáknak, felvételire készülőknek, egyetemistáknak és mindenkinek, aki a témák iránt érdeklődik. A szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is tárgyaljuk. Bár pontot egyik téma végére sem teszünk, kérdezni, gondolkodni, újraértelmezni biztosan megtanulunk! Erről neves kutatók, egyetemi tanárok gondoskodnak.
A szabadegyetem teljes programját megtekinthetik az alábbi linken.

Öltöztessük fel kerékpárunkat


Ismét ősz van, ismét itt a korai sötétedés. Az utakon egyre veszélyesebb a kerékpározás. Csökkentsük ezeket a veszélyeket a kerékpárra felragasztott fényvisszaverő öntapadókkal, mely segítségével jól észrevehető a közlekedő kerékpáros. Az Országos Baleset megelőzési Bizottsággal közösen újra indított őszi közlekedésbiztonsági akciónkról tájékoztatom Önöket. 
Az akciónk címe továbbra is:
Öltöztessük fel kerékpárunkat
Közeledik az őszi időszak, egyre korábban és korábban sötétedik. A kerékpárosok egyre nagyobb veszélynek lesznek kitéve, az esti közlekedésben. Ezért készítettünk kifejezetten a kerékpárosok számára kifejlesztett fényvisszaverő öntapadóból készült terméket, melyet az őszi időszakra is ajánljuk figyelmükbe. Leginkább a diákok, vagy a rendszeresen kerékpárral közlekedők számára. Amennyiben az Iskolájuk, illetve az iskola kezelőjének lehetőségei megengedik, most kedvezményesen beszerezhetik az iskolák diákjai számára.
Az őszi akciónk keretén belül ismét , minden megvásárolt 10 db öntapadóhoz, egy 11.-et adunk ajándékba.
A termék ára 315.-Ft.
Ezért az összegért a kerékpáros biztonságát nagymértékben megnöveljük.
Ha az Önök intézményében akad egy lelkes pedagógus, aki összegyűjti az igényeket, kérjük bízza meg a gyerekek biztonság érdekében.
Szlogenünk: használja mások fényét is saját biztonságára!
Érdeklődés, megrendelés itt radyrus@atw.hu A www.radyrus.atw.hu oldalon képek, plakát, és egyéb információkat is talál.
Tisztelettel
Jánosi István
30-311-3857 
Radyrus Kft.
1171 Bp, Sáránd utca 67.

ENSZ gyermek küldött

Kockakirakó verseny1.       A verseny célja:  A Rubik-kocka magyar szabadalmi bejelentése közzétételének évfordulójának méltó megünneplése.

2.       A verseny rendezője:  XIX. ker. Polgármesteri Hivatal Polgármesteri Iroda és a HUSZI megbízásából a Kispest SE.

3.       A verseny védnöke:  Gajda Péter polgármester

4.       A verseny helyszíne:     Városháza (díszterem) XIX. Ker. Városház tér 18.

5.       A verseny résztvevői:  A XIX. kerület alap- és középfokú nevelési-oktatási intézményeinek diákjai, nem és életkor megkötése nélkül.

6.  A verseny ideje:  2010. október 28. csütörtök, 15 órától

7.       Lebonyolítás:   Nevezők létszámának függvényében változik

8.       Nevezés: Nevezni előzetesen faxon vagy e-mailen keresztül, Kerekes Balázs szervezőnél: kispestse@t-online.hu vagy a 347-46-09 faxon. Érdeklődni Örkényi Róbert (világbajnok) versenyigazgatónál a 06-30-463-08-76 számon, vagy Kerekes Balázsnál 06-20-297-99-72 mobil számon lehet.

Nevezési határidő: 2010. október 27. szerda, 14 óra

9.       Díjazás:     A verseny győztese és helyezettjei értékes Rubik termékeket nyerhetnek, minden résztvevő apró ajándék, díjazásban részesül. Különdíjat kap a legfiatalabb versenyző és a legjobb női versenyző is.

10.    Egyebek:   A versenyt klasszikus kockával (3X3) játszuk! Saját kocka használata megengedett!
A szervezők a versenyhez szükséges eszközöket biztosítják.

Milyen legyen az iskolapóló??SZAVAZZ!!

(Szavazás a blog bal felső sarkában 2010. december 20-ig. )
Minden kép az iskola magyar és spanyol nyelvű nevével együtt jelenne meg a pólón.  
A póló ára a minta színösszetételétől függ. 

Logovariációk
1.
2.

3.

4.

5.
Don Quijote
6.

7.
Bika
8.
9.

2010. október 24., vasárnap

ZÖLD PENGE PÁLYÁZAT

A 16-30 éves korosztály körében egyre inkább általános az igényes reklámok elfogadottsága és szeretete és ők azok, akik leginkább magukénak érzik a „reklámzabálás szellemiségét”.

A több éves hagyományt folytatva az Adeaters Média Kft. és a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) meghirdette az Ifjú Penge Pályázatot, hogy ezek a kreatív hajlamokkal megáldott fiatalok megmutathassák, szerintük milyen az igényes és jó reklám az ezredforduló utáni első évtized végén.
A Reklámzabálók idei vezér témájához kapcsolódóan az „Ifjú Zöld Pengék” is a környezettudatosság, fenntarthatóság témakörét fogják megjeleníteni alkotásaikban.
Arra buzdítjuk őket, hogy ne féljenek kísérletezni.
Emellett természetesen a szakma számára is fontos, hogy új tehetségek kerüljenek a látókörbe. A pályázók újszerű meglátásai lendületet adhatnak a hazai reklámtermelésnek. Nincsenek témaköri behatárolások, alkothatnak offline, online és ezek tetszőleges variációiban.

A beérkező alkotásokat neves közéleti személyekből álló zsűri pontozza, Sas István elnöklésével.

A legutóbbi zsűri tagjai Bakáts Tibor, Hrutka Róbert, Novák Péter, Herendi Gábor, Zsédenyi Adrienn voltak.
Most is legalább ekkora nevekre számítunk. A közéleti zsűri mellett a magyar kreatív szakma legnagyobb neveiből álló, a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) által delegált szakmai zsűri is értékeli a pályaműveket. E mellett természetesen a nagyközönség díj is odaítélésre kerül, a több hónapig tartó online szavazás végén.

A díjak mellé értékes nyeremények is társulnak: szórakoztató elektronikai és számítástechnikai cikkek, utazások valamint nemzetközi Reklámzabálók Éjszakája belépők. A legjobb alkotásokat a rendezvényen bemutatják.

Hello holnap! Mi vár ránk 2020-ban?

Vegyél Vissza! Klímaváltozás elleni Program, a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa védnökségével és a Magyar Telekom Nyrt. támogatásával esszépályázatot hirdet 14-25. éves korosztály számára.
Hello holnap! Mi vár ránk 2020-ban?

Esszépályázat

Ha az emberiség továbbra is a jelenlegi esztelen módon használja ki élőhelyét, a bolygónkat, akkor visszavonhatatlan hatásokkal kell szembenéznünk. A felelősség mindannyiunké, azonban ezzel csak kevesen hajlandóak szembenézni. A Vegyél Vissza! Program és Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa közös esszé-pályázata arra vállalkozik, hogy felmérje: vajon mit gondolnak ma a jövő döntéshozói a klímaváltozás problémájáról és a lehetséges forgatókönyvekről?

A veszélyes éghajlatváltozás jelentős kockázatának elkerülése akkor lehetséges ha a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szintjéhez képest legfeljebb 2 ºC-kal emelkedik a XXI. század végéig. Az élelmiszer és ivóvíz vészesen fogy, a biológiai sokféleség erőteljes csökken, a tengeri halott zónák növekednek a grönlandi jégtakaró összeomlik az Amazonas-vidék esőerdő eltűnnek, népvándorlás indul be, a törékenyebb államok A Föld eltartó képessége az emberiség viszonylatában jelentősen csökken, a globális éghajlati rendszer egy olyan új, általunk nem ismert egyensúlyi helyzet felé sodródik, amelyben a jelenlegi magasabb rendű élő szervezetek nehezen, vagy nem tudnak tovább élni, és jelentős biológiai rendszerek omlanak majd össze… ezek mind a veszélyes éghajlatváltozás velejárói.

A Vegyél Vissza! Klímaváltozás elleni Program, a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa védnökségével és a Magyar Telekom Nyrt. támogatásával esszépályázatot hirdet diákok számára:

Arra kérik a 14- 25 éves korosztályt, fogalmazzák meg 2020 karakterben azt, mit gondolnak 2020-as év, a jövő Magyarországáról?

Az esszépályázat célja, hogy feltérképezze, mennyire látják a diákok valós veszélynek, fenyegető jövőképnek a klímaváltozás várható hatásait, illetve mennyire vannak tisztában azzal, hogy a jelenben hozott globális és lokális gazdasági, politikai döntések és az egyén személyes felelőssége és cselekedetei határozzák meg későbbi életünket.

Örömmel vállaltunk védnökséget a Helló Holnap?! esszépályázat felett, mivel a jövő generációk országgyűlési biztosa irodájában, - amelyre (mint, Hungaricum) mi magyarok nagyon büszkék vagyunk, hiszen tevékenységünket világszerte példaként figyelik - kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a jövő generációinak megfelelő életkörülmények kialakításába bevonjunk az érintetteket, a fiatalokat is. Úgy gondoljuk, hogy meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy jobban megismerjük a fiatalok véleményét. Ezért arra bátorítunk minden 15-25 év közötti diákot, hogy írjanak minél többen, legyenek kezdeményezőek és kreatívak, írják meg, hogy milyen legyen az a holnap, amit érdemes várni és örömmel lehet megélni. Ez az esszépályázat jó lehetőség arra is, hogy a fiatalok figyelmeztessék a felnőtteket arra, hogy az ő jövőjüket érintő feladatokról érdemes közösen gondolkodni - emelte ki Czippán Katalin, a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa stratégiai és tudományos főosztályvezető-helyettese az esszépályázat meghirdetése alkalmából, 2010. szeptember 25-én, a Millenárison, a Magyar Telekom által megrendezett 3. Fenntarthatósági Napon.

A pályázatokat október 31-ig várják a szervezők az info@vegyelvissza.hu címre.

Az esszéket neves közéleti személyiségekből: Novák Péter (színész, zeneszerző, KultúrPart kreatív igazgatója), Réz András (író, Werk Akadémia művészeti igazgatója), Arany Dóri (The Grenma basszusgitárosa, BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca), Molnár Tamás (Anti Fitness Club frontembere, BRAVO Mentsd meg a Földet kampány arca), valamint a szervezők által delegált: dr. Krómer István (JNO tudományos munkatárs), Szomolányi Katalin (osztályvezető, Magyar Telekom, Vállalati fenntarthatósági osztály), Méth Barbara (program igazgató, Vegyél Vissza!), Illés Csaba (Ringier Youth Network főszerkesztő) szakértőkből álló zsűri bírálja majd el.


A pályázat nyertese egy Samsung Galaxy okostelefont vihet haza, illetve írása megjelenik az Ifjusági Magazinban és a Neon.hu oldalán.

A következő három legjobb munkát egy-egy Sony e-Book készülékkel jutalmazzuk.

További nyereményként a következő 20 legjobb pályaművet beküldői egyenként 2000 Ft-os könyvutalványt kapnak ajándékba.

A díjátadóra 2010. november 19-én kerül majd sor, ahol az esszéket nem csak díjazzák, de meg is hallgatja őket a közönség. A pályázat részletei és háttéranyag a www.vegyelvissza.hu oldalon megtalálhatók.


Kapcsolat:
Hello holnap! EsszépályázatVegyél Vissza!
Név: Zöld Alexandra
telefon: +06-20-419-1735

Jövő Nemzedékek Országgyúlési biztosa
Név: Czippán Katalin
Telefon: +06-30-250-7857

2010. október 22., péntek

Budapesti Középiskolai Rajzverseny

A MAGYAR KÉPZÕMÛVÉSZETI EGYETEM REKTORÁNAK FÕVÉDNÖKSÉGÉVEL,
AZ AMATÕR KÉPZÕMÛVÉSZETI TÁMASZPONT ALAPÍTVANY MEGHIRDETI, A 2010-2011 TANÉVI

B U D A P E S T I
K Ö Z É P I S K O L A I
R A J Z V E R S E N Y T

A VII. KER. WESSELÉNYI U. 21.-BEN A TÁMASZPONT GALÉRIÁBAN AZ MS MESTER KÖRBEN 


JELENTKEZÉS okt. 23-tól nov. 30-ig a honlapunkon
http://members.upclive.hu/tamaszpont/rajzverseny.html

2010. október 21., csütörtök

Nyelv-történetek

A nyelvtudásod ajtókat nyitott meg számodra és fontosnak bizonyult az életedben? Hogyan történt? Nagyon örülnénk, ha elmondanád nekünk történetedet. A legjobb beszámolókat egy ingyenes brüsszeli utazással jutalmazzuk.

A Nyelv-történetek verseny 2010. szeptember 24-én, a Nyelvek Európai Napján kezdődött. Az Európai Bizottság által meghirdetett verseny célja, hogy kellemes és vidám anekdotákon keresztül megmutassa, mennyiféleképpen válhat az emberek hasznára az idegennyelv-tudás, és hogy biztasson mindenkit a nyelvtanulásra. A szervezők arra kérik a 31 európai országban élő, 18. évüket betöltött polgárokat, hogy tegyék közkinccsé a nyelvtudás előnyeiről szóló történeteiket.

Hogyan vehetsz részt a versenyen? Itt megtudod!

„A hosszú hatvanas évek Budapestje”

A Politikatörténeti Intézet Budapest Történeti Műhelye immár második alkalommal hirdeti meg komplex történelemversenyét, ezúttal

A hosszú hatvanas évek Budapestje”

címmel.

Versenyünket – amely a főváros történetének 1957-1970 közötti időszakát öleli fel – elsősorban a középiskolás korosztálynak szánjuk (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola), de szeretettel várjuk a 12 év feletti érdeklődő, vállalkozó kedvű általános iskolásokat is.

A vetélkedő az előző évek gyakorlatának megfelelően (4 fős) csapatverseny, amelyen egy iskola több csapatot is indíthat. Az első három forduló levelező rendszerű: a csapatok háromszor 33 feladatot kapnak, amit folyamatosan kell megoldaniuk.

A levelezést a két Petőfi Gimnázium, a kérdések közzétételét az iskolai portálokon túl a Politikatörténeti Intézet (www.polhist.hu), a SULINET (www.sulinet.hu) és a www.oszgabor.com bonyolítja. A javasolt irodalomjegyzéket és az első sorozat kérdéseit a nevezés visszaigazolásakor küldjük el.


A versenyre jelentkezés határideje 2010. X. 29.
Nevezési díj 3.000 Ft/csapat

(A díj magában foglalja a felkészüléshez szükséges legfontosabb forrást,


Amint megkaptuk az első sorozat megoldását, akkor küldjük a következőt, a második kérdéssor beérkezését követően pedig a harmadikat.


Az utolsó sorozat beérkezési határideje 2011. II. 20.


A döntőre a legtöbb pontot elért 12 csapatot hívjuk meg. Az esemény időpontja 2011. március 21., helyszíne a Politikatörténeti Intézet I. emeleti konferenciaterme (1054 Budapest, Alkotmány utca 2.).

Szponzoraink a verseny döntőjére értékes jutalmakat ajánlottak fel. Az utazás- és a szállásköltséget az iskolák, az egyéb költségeket a verseny rendezősége fedezi.


A 3.000 Ft-os nevezési díjat kérjük a Politikatörténeti Alapítvány alábbi számlaszámára utalják át a jelentkezési határidőig: 11100104-90004948-10000001


Amennyiben jelentkezni kívánnak a vetélkedőre, vagy bővebb információra van szükségük, kérjük, keressék Prosinger Líviát az info@phistory.hu címen vagy a 06-1-301-4926-os intézeti számon, valamint Ősz Gábort a gabonivagyok@gmail.com címen vagy a 06-1-339-0747-es lakástelefonon. A részletekről tájékozódhatnak a www.sulinet.hu, www.polhist.hu és a www.oszgabor.com oldalakon is.


Várjuk jelentkezésüket!


Földes György                                                                               Ősz Gábor
a Politikatörténeti Intézet főigazgatója                                                versenyszervező

Megnyitó: Sajtó- és divatkiállításDr. Cselik Ágnes Igazgató Asszony megnyitja a kiállítást
A kiállítást tervezte és kivitelezte: Nagy Éva és Koza-Ondok Tímea
Kérdéssort összeállította: Hujber Szabolcs

2010. október 20., szerda

Diákreklámverseny

Kreatív DiákReklámVerseny

Idén ősszel ismét elindul a Kreatív DiákReklámVerseny, Vodafone 7próba címmel. A verseny kiírója a kommunikációs szakma meghatározó lapja, a Kreatív, és a versenyfeladatot adó Vodafone. A versenyre nevezhet minden közép- és felsőoktatási intézményben tanuló diák. A feladat egy teljes Vodafone kampány megtervezése lesz egy adott brief alapján, mely során a csapatok art directori és szövegírói munkákat is bemutathatnak.
A DiákReklámverseny célja, hogy a résztvevő diákok jelentős reklámszakmai tapasztalatokra tegyenek szert, és szembekerüljenek egy valódi marketingkommunikációs problémával.
A verseny kategóriái:
 1. Termékfejlesztés
 2. Márkaépítés fiatalok körében
 3. Szponzoráció
 4. Hagyományos kommunikációs csatornák
 5. Vírusvideó
 6. Online + közösségi média
 7. Gerillamarketing
A kétfordulós verseny első körében a csapatok az általuk kiválasztott egy vagy több kategóriában nyújthatnak be pályaműveket. A kategóriák győztesei 2011. februárjában egy élő versenyen bizonyíthatják rátermettségüket a zsűri és a reklámszakma előtt. A fődíj egy fizetett gyakornoki pozíció a Vodafone-nál.
A Kreatív tizedik ilyen versenyét rendezi, korábban mások mellett például a Porche, a Nestlé, az OTP, a Coca Cola és a HBO vállalta egy- egy új termékének piaci bevezetése kapcsán az esemény szponzorációját.
A verseny nevezési határideje 2010. október 29.
További információ a www.kreativ.hu/diakreklamverseny/index.php linken, vagy a lenti elérhetőségeimen.
Kérem, jelezzen vissza, hogy tudja-e továbbítani az információt valamilyen formában az iskola diákjai felé!

Köszönettel és Üdvözlettel:


Karlik Annamária
projekt asszisztens

Kreativ Csoport

Professional Publishing Hungary Kft.
1037 Budapest, Montevideo u. 3/b.
T     +36 1 430 4557
F     +36 1 430 4579
E     karlika@kreativ.hu
W    www.kreativ.hu
W    szivlapat.blog.hu

Kirándulj a Károlyival!: Bécsi kirándulás 2010.11.20.

Kirándulj a Károlyival!: Bécsi kirándulás 2010.11.20.: "Program: Picasso és Michelangelo kiállítás VAGY Frida Kahlo, majd délután Adventi vásár Jelentkezni jövő hét péntekig lehet nálam!!! Ár: 800..."

Információs délután a Fiatalok Lendületben Programról

A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat munkatársa az alábbi időpontban tart tematikus pályázati tájékoztatót: 2010. október 25. hétfő, 14 óra
Program:
14.00 - 15.00: Tematikus tájékoztató a Fiatalok Lendületben Program 2.alprogramjáról, az Európai Önkéntes Szolgálatról
15.00 - 16.00: Résztvevői kérdések
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat
Információs és Képzési Iroda
1024 Budapest, Zivatar u. 1-3.
Az információs délutánon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Szervezetek és egyének jelentkezését is várjuk. Egy szervezettől több résztvevő is jöhet. Kérjük, hogy részvételi szándékát az Információs nap előtti utolsó munkanapig, (2010. október 22.) 12.00 óráig jelezze a lenti elérhetőségeken. Jelentkezésében kérjük, tüntesse fel, hogy melyik alprogram(ok) iránt érdeklődik.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat
Információs és Képzési Iroda
E-mail: magyarorszag@eurodesk.eu
Tel.: + 36 1 438 10 51
Fax: + 36 1 438 10 55
Helyszín: 
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Információs

2010. október 19., kedd

Elsa Valle - Universo lemezbemutató koncert

Elsa Valle - Universo lemezbemutató koncert @ 2010. október 29. (péntek) - IBS

Elsa Valle október 29-én az IBS színpadán mutatja be legújabb lemezének hanganyagát! Ezen az estén a közönség ismét találkozhat a művésznő lehengerkő temperamentumával, az új dalok segítségével együtt repülünk majd Elsa Valle "Univerzumában”. Az albumon szereplő dalok mellett megszólal néhány régebbi sláger is a korábbi lemezeiről!

„Ez a album egy gyűjtemény a legmélyebb érzésekkkel, mely az Univerzumban mozog. Egy találkozás a világgal, amiben kultúrák, szokások, egyéni kifejezésmódok tükröződnek! Egy nyitott lehetőség, hogy a zenén keresztül ki tudjunk terjeszteni egy béke és szeretettel teli üzenetet, egy bensőséges érzést, mely mindannyiunké! Az Univerzum olyan, mint egy tükör, mely tükrözi az időt, megnézed magad, és amikor hátranézel látni fogod a saját gondolataidat. Ez a különleges alkotás bővíti és megújítja a zene színterét, és új utakat nyit meg, ahol még frissebb levegővel lélegzünk, ahol minden napfelkelte egy új felfedezés, egy új, friss élmény, ahol élelet kap az "Univerzum". E lemez zenéje mélyen burjánzó jazz, mely elsöprő módon kutat a lelkünkben teljes empátiával. Egy bűnpártolás a művészek között, felszólítva mindenkit, hogy segítsen megőrizni a hagyományokat, tiszteletbentartva az értékeket! A történelmi stílust ne engedjük a feledésbe merülni. Emlékezzünk!” - Wilson Martin

Elsa Valle a Kubában született, jelenleg Európában élő énekes-művésznő a legrangosabb havannai Zeneművészeti iskola elvégzése után rögtön a híres havannai Tropicana-ban kapta első elismerését, ezt követően a legismertebb kubai és dél-amerikai fesztiválokon lépett fel! Az egyik leghíresebb kubai fesztiválon, a Boleros De Oro-n méltán hódította meg a közönség szívét és nyerte el a szakma elismerését.

Dél-Amerikán kívül természetesen Európát is bejárta számos turné alkalmával. Stílusát méltán nevezhetjük a tradícionális és a mai kortárs kubai éneklés érdekes és fantasztikus keveredésének! Hangja, énekstílusa egyszerre érzéki, melankólikus és robbanékonyan improvizatív. Több stílusban jártas, hiszen együtt dolgozott olyan híres spanyol flamenco zenészekkel, mint Jose Luis Monton, Estremeno és bizonyította tehetségét a legendás Buena Vista Social Club és a Septeo Nacional előtt.

Tíz éve már, hogy Magyarországon tartózkodik, ez idő alatt a legnevesebb fesztiválokon lépett már fel (Művészetek Völgye, Vidor Fesztivál, Alba Régia, Etyeki Jazz Fest, Dzsessz a Lánchídon Mezőtúri Etno Fesztivál, Biatorbágyi Olitor Fesztivál, Sziget Fesztivál, Bajai Jazz Fest, Balatonboglári Jazz Fesztivál, Győri Kulturális Napok, Pécsi Nyári Fest, Savaria Fest). Gyakran áll színpadon a Fonó Budai Zeneházban, az IBS-ben, az A38 hajón, a Sportarénában, a Francia Intézetben, a Kongresszusi Központban, stb.

Számos lemeze jelent meg, a legutóbbi lemezei a „Mi Gente” és az „Abracadabra”, valamint a legutóbbi lemeze a „Salsa Y Picante” népszerüsége bejárta a világot! Elsa dalai a legkülönbözóbb nemzetközi rádiók népszerűségi listáján a legelőkelőbb helyet foglalja el. Jelenleg több formáció mellett saját zenekarával, a Latin Jazz Syndicate-tel dolgozik, ahol saját dalait adja elő. Zenekarában a legrangosabb hazai jazz művészekkel dolgozik együtt, mint Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Winand Gábor, Dés László. Művészete nemcsak a jazz sztárjaival hozta össze, alkalma volt a legnevesebb popsztárokkal is együtt dolgozni. 1994-ben az EXODUS című magyar filmhez komponált zenét, majd szintén ebben az évben szerepet kapott Gyarmati Lívia rendezte Szökés című filmben.1998-ban elnyerte a LYRA Fesztivál különdíját.

Természettudományos vetélkedő

A MOL idén első alkalommal egy őszi természettudományos vetélkedőre, a Junior Freshhh-re invitálja a matematika, fizika, kémia, biológia vagy földrajz iránt érdeklődő középiskolás diákokat. A vetélkedő izgalmas feladatai, rejtvényei segíthetik a diákokat a természettudományos versenyekre vagy az érettségire való felkészülésben. De azok számára is tartogat érdekes feladatokat, akik nem osztályelsők a természettudományokban.


Kiket hív a MOL a vetélkedőre? Olyan háromtagú középiskolás barátokból, osztály-, évfolyam- vagy iskolatársakból álló csapatokat, akik érdeklődnek a természettudományok iránt és szeretnek játszani.

Mit nyerhetnek? Az első csapat díja egy-egy Leonar3do csomag, amely egy fiatal magyar egyetemista legújabb szabadalma, találmánya. A második csapat Samsung NP-N150 netbookokat, a harmadik helyezettek pedig egy-egy LEGO Mindstorm NXT programozható robotot nyernek.

Azon iskolák pedig, amelyek a legeredményesebb csapatot, illetve csapatokat állítják ki, egy Leonar3do csomag-ot, vagy egy HP Officejet 4500 multifunkciós fénymásolót nyernek.

Miből áll a verseny?
1) online vetélkedő november 8-tól – „Mentsd meg Frisco buliját!”
2) 2. forduló – „Házi feladat”
3) élő döntő december 10-én a MOL százhalombattai Dunai Finomítójának területén

Regisztráció: www.junior.freshhh.net honlapon november 7-ig!

Bővebb információ és jelentkezési feltételek:
www.junior.freshhh.net
junior@freshhh.net

Kérjük, továbbítsa a csatolt felhívást a diákok felé, illetve lehetőség szerint terjessze a plakátot az iskola területén, és segítsen a MOL-nak népszerűsíteni a természettudományokat!

Üdvözlettel: a Junior Freshhh Támogató Csapata

Én & a Terem – kisfilm pályázat


Én & a Terem – kisfilm pályázat
Kiíró: Studio Metropolitana Nkft.
Határidő (módosítva): 2010. November 5.
A 30 T (ér) program keretében a főváros és az agglomeráció legfontosabb, legnagyobb fejlesztési lehetőségeket rejtő köztereit keressük, melynek egy programeleme a kisfilm verseny.
Zoomolj rá a kedvenc teredre!
A Studio Metropolitana 30T (ÉR) elnevezésű programja keretében kisfilm pályázatot ír ki, Én & a Terem  címmel.
Hol élsz, Budapesten vagy a környékén? És melyik a kedvenc tered? Miért pont ott szeretsz játszani, sportolni, dumálni, nevetni vagy éppen búslakodni…? Szép? Jól használható? Van benne még kihasználatlan lehetőség? Mutasd meg nekünk! Ha jól csinálod, 50.000 Ft-tal leszel gazdagabb!
A videót elkészítheted mobiltelefonnal, fényképezőgéppel, kézikamerával, vagy profi eszközökkel. A vágás, effektezés, feliratozás, szöveg-narráció tekintetében szabad kezet adunk a pályázóknak.
A program részletei: http://koz-ter.hu/hu/30T
 Paraméterek
-         a videó maximum 3 perces lehet
-          a videót valamely óriásfájl küldő szolgáltatással kell beküldeni nekünk a baumann@studmet.hu email címre (óriásfájl küldők például: http://toldacuccot.hu/, http://mammutmail.com/)
-          a videó kiterjesztése .avi, .wmv vagy .mpg/.mpeg formátum legyen
-          a videó mérete nem lehet nagyobb 1 gigabyte-nál
-          videót beküldeni 2010. november 5-ig lehet
-          a nyertest 2010. november 8-án hirdetjük ki a facebook oldalunkon
-          a díjátadó 2010. november 11-én lesz a Fugában, a 30T workshop és konferencia keretein belül.
-          a nem témába illő, obszcén vagy bárki számára sértő tartalmú videókat kizárjuk a versenyből.
 Elbírálás
A beküldött kisfilmeket névvel és témamegjelöléssel feltöltjük a Köz-Tér facebook oldalára. Az elbírálás során a lájkok száma alapján felállítunk egy előzetes sorrendet, melynek figyelembevételével a zsűri szakmai szempontok alapján kiválasztja a nyertes videót. (Tehát a lájkok száma önmagában nem dönti el a versenyt, de a zsűrizésben előnyt jelenthet.)
A zsűri tagjait az urbanisztika különböző szakterületeit lefedő szakemberek alkotják.
Díjazás
 A nyertes videó készítője az elbírálást követően gazdagabb lesz 50 000 Ft-tal, illetve a 30T program további eseményein az ő videóját vetítjük promófilmként, valamint közzétesszük oldalainkon.
 Egyebek
A beérkezett pályázatokból a 30T (ér) novemberi konferenciáján vetítést rendezünk.
A pályázaton való nevezéssel a pályázók automatikusan elfogadják, hogy a beküldött anyagukat a Studio Metropolitana Nkft. a továbbiakban felhasználja.
Beadási határidő
2010. november 5.