2010. szeptember 28., kedd

Csendautomata a Moszkva téren



Talán semmi nem lehet meghökkentőbb Budapest közepén, mint egy hely, egy konkrét zug, ahol nem hallasz semmit abból, ami körülvesz. Semmi 4-6-os villamos, semmi kocsisor, se „paprika egy százasért”, de madárcsicsergés és a fák morajlása sem. Csak a csend és a tested zörejei. Ezt az élményt kínálja a D1618 Műhely -1dB / városi Csendautomata nevű ingyenes programja a Moszkva téren szeptember 27. és október 3. között a negyedik PLACCC Fesztiválon.


A Csendautomata egy művészeti és műszaki kísérlet Budapesten, eddig ugyanis hasonló nyilvános kapszulát sohasem építettek a csend számára a fővárosban. A szerkezet egy kb. 2x2 m alapterületű, hangszigetelt, formatervezett, egyszemélyes kabin. A kapszulából a csend hallgatója egy speciálisan kialakított üvegablakon keresztül kilát a Moszkva térre, de annak zajából semmit sem hall. A Csendautomata napközben 10 és 18 óra között üzemel, és gyártja a csendet mindazok számára, akik elég kíváncsiak ahhoz, hogy néhány percre valóban betelepedjenek a D1618 Műhely által megépített egyedi szerkezetbe.


Az ötletet Kukucska Gergely építész és kutatótársa, Nagy Attila Balázs akusztikai szakértő közösen dolgozták ki és valósították meg kifejezetten a negyedik PLACCC Fesztivál számára. A Csendautomata megjelenésének játékos, élénk színei szinte hívogatják a járókelőket, hogy próbálják ki a szokatlan élményt.
A D1618 Műhely tavaly a Priccs nevű projektjét mutatta be a budapesti PLACCC Fesztiválon. Az akció során használt műanyag kannákból építettek köztéri bútorokat az utcai járókelőkkel közösen a Mikszáth téren.

Mikor
Szept 28., 10:00 - 18:00
Kezdés: Szept 28. , befejezés: Okt 3. minden nap
Hol
Moszkva tér
Elérhetőség
www.placcc.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése