2010. október 13., szerda

Drogtéma – Kristálymet

A kristálymet a kristályos metamfetamin rövidítése. Ez a metamfetamin nevű drog egyik formája.

A metamfetamin egy fehér, kristályos drog, amelyet szippantással, elszívással vagy befecskendezéssel használnak. Néhányan még szájon át is fogyasztják, de mindenkiben erős vágy alakul ki arra, hogy tovább használja, mivel a drog a boldogság és jólét hamis érzését, a magabiztosság, hiperaktivitás és energia erős érzetét kelti. Az étvágyat is csökkenti.

Ezek a hatások általában 6-8 órán keresztül tartanak, de akár 24 óráig is kitarthatnak. Az első élmény lehet, hogy valamennyire kellemes, de a metamfetamin már az első perctől fogva elkezdi tönkretenni az emberek életét.

A metamfetamin egy illegális drog, ami ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a kokain vagy a többi kemény utcai drog. A kristálymetet minden korosztály használja, de leginkább diszkódrogként fogyasztják az éjszakai szórakozóhelyeken vagy ravepartikon. A leggyakrabban használt utcai neve az ice vagy jég. Ez egy veszélyes és nagy hatású kémiai anyag, és mint minden drog, méreg, amely először élénkítőszerként hat, majd módszeresen tönkreteszi a testet. Így a fogyasztása súlyos egészségügyi problémákkal, emlékezetkieséssel, agresszióval, pszichotikus viselkedéssel és lehetséges szív- és agykárosodással jár.
A mettől nagyon könnyen függővé lehet válni. A drog felemészti a test erőforrásait, és olyan pusztító függőséget alakít ki, amelyet csak még több drog fogyasztásával lehet enyhíteni.


A metamfetamin és a kristálymet használata a jóllét és energia hamis érzését kelti, és így a személy hajlamos jobban túlhajszolni a testét, mint amennyire az bírná. Így a drogfogyasztó egy hatalmas „zuhanást” vagy fizikai és mentális összeomlást tapasztalhat meg, amikor a drogok hatása elmúlik. Mivel a drog folyamatos használata csökkenti az étvágy természetes érzetét, a fogyasztók testsúlyuk nagy részét elveszíthetik. A negatív hatások közé tartozhat még a nyugtalan alvás, a hiperaktivitás, a hányinger, az erő illúziója, a fokozott agresszió és az ingerlékenység.
Egyéb aggasztó hatásai is lehetnek: álmatlanság, zűrzavar, hallucinációk, aggodalom, paranoia. Néhány esetben a használata olyan görcsöket is okozhat, amelyek halálhoz vezethetnek.

Hosszútávon a met használata helyrehozhatatlan károsodásokat okozhat. Fokozott szívverés és vérnyomás, sérült véredények az agyban, amelyek rohamokat okozhatnak, vagy szabálytalan szívverés, amely viszont a vérkeringés összeomlásához és halálhoz vezethet.
Károsíthatja a májat, a veséket és a tüdőt. Határozott jelek mutatnak arra, hogy a használói agykárosodást szenvednek: gyengül az emlékezetük, és egyre inkább képtelenek felfogni a bonyolultabb gondolatokat. Azoknak, akik felépülnek, rendszerint emlékezetkiesésük és szélsőséges kedélyállapot-változásaik vannak.

A drogok egy idő után minden érzékelést meggátolnak, a kellemeseket és a kellemetleneket egyaránt. Bár rövid távon lazábbnak tűnik a világ, a problémák nem látszanak; mindeközben rombolják a képességeket, az éberséget, és zavarossá teszik a gondolkodást. A hosszú távú droghasználat pont azoktól az érzésektől és örömöktől foszt meg, amelyek az élet értelmét jelentenék.

(A fent leírt adatok Az igazság a kristálymetről és a metamfetaminokról című kiadványunkból származnak.)

Információ

Legyél tagja a KLUBunknak!

Itt tudsz csatlakozni:


Közvetlen adományodat itt fogadjuk:

Héliosz Alapítvány, Erste Bank: 11944447-06501499-10000018

Szeretettel:

Az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom csapata

"A drogok megfosztják az életet azoktól az érzésektől és örömöktől, melyek az élet valódi értelmét adják."
L. Ron Hubbard

Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom
1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76.
Telefon: 06 1 352 1797
Erste Bank: 11944447-06501499-10000018

1 megjegyzés:

  1. A felesegemnek orrbaszippantott kristalymetet adtak - nem akarta, igy megvertek. Es beszivta... ezutan 5 napon at folyamatosan metamfetamin tipusu tabletakkal drogoztak, mig teljesen ki nem szaradt es fekete foltok jelentek meg a feherre kiszaradt boren... azutan 10 napig tartottak meg fogva es az etelebe is ezt tettek, meg a vizbe.
    A megvonasi tunetek remeges, gorcsok, alvatlansag, paranoia, kiszaradt szaj stb. teljes antipatia, nem kivan senkivel beszelni, unalmas szamara es ures minden... Egy csodalatos jo emberbol egy onmagat elveszitett ember lett.
    Azt akarom, hogy visszaterjen hozzank. A drogot sosem fogyasztotta. Akik rajta kiserleteztek - antiszzocialis emberek - azt elveztek es figyeltek hogyan reagal izzad a test, tagul a pupilla, szarad a bor, szenved az egyen... hatalamas valtsagdijert kivaltottam es ma rechabilitalodni akar, de nem talalja magat... en tudom ezek a leirtak nemikeppen igazak, de hogyan tud valaki egy boldog es harmonikus - ot nagyon szereto ferjhez es ket imadnivalo kis gyerekhez teljeserteku emberkent ekkora trauma utan visszaterni...
    valaszokat varok a jokutttya@yahoo.com-ra
    Meg annyit, hogy magyar vagyok, de nem lakunk magyarorszagon, es nem megoldhato az odautazas, tehat ha valaki valoban ert ehhez a mocsokhoz es szemet szerhez, irja meg, hogy hogyan lehet visszahozni valakit, hogy megtalalja az oromot ujra az eletben es a boldogsagot...
    Azelott mielott egy honapja ez tortent, minden a legszebb es legjobb volt, ma uresseg es a semmi van csak neki... segiteni akarok neki, mert nagyon szeretetre melto es jo leny es megerdemli...

    VálaszTörlés