2010. október 25., hétfő

Játszd újra a mohácsi csatát!

2010.10.28
Honnét tudjuk, amit tudunk? Igaz-e az, amit most tudunk? Tudjuk-e rekonstruálni, mi, miért és hogyan befolyásolta, befolyásolja a régmúltról alkotott képünket? Az eMeNeM Szabadegyetem 10 alkalomból álló Ahogy volt... úgy volt? című előadássorozatának október 28-i előadását Baltavári Tamás történész tartja. Címe: Informatika a hadtörténet-kutatásban -  Játszd újra a mohácsi csatát!

Baltavári Tamás történész, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen doktorandusza és Partigh Kis Rómeó, a Károli Gáspár Egyetem történész hallgatója már több éve foglalkozik csatarekonstrukciók elkészítésével a Creative Assembly Total War játékcsalád szoftverének felhasználásával. Elkészítették már az 1809-es győri csata és a Kr.e.216-os cannae-i csata rekonstrukcióját, legutóbbi vállalkozásuk pedig az 1526-os mohácsi csata lemodellezése.

A munka folyamatát, eredményét most a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetem Ahogy volt... úgy volt? című előadássorozatának keretén belül osztja meg az érdeklődőkkel Baltavári Tamás.

Eredeti források és szakirodalom felhasználásával egy komplett csapat dolgozott azon, hogy megelevenedjen a képernyőn a mohácsi csata. Hajnal Ödön és Magyar Zoltán grafikusok, valamint a Károli Gáspár Egyetem Kommunikáció és Multimédia Szakjának gépparkja és munkatársai segítségével rekonstruálták a csatateret, modellezték a környezeti tényezőket, az időjárást, a talajt, a növényzetet és vízrajzot, a településeket, utakat, a páncélokat, de még a seregek harcrendjét, az egységek fizikai tulajdonságait, pszichológiai állóképességét, és a fegyverek hatásadatait is rekonstruálták.
Időpont: 2010. október 28., csütörtök 16 óra

Helyszín: 2. emelet Díszterem
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a muzeumpedagogia@hnm.hu email-címen!
Az Ahogy volt... úgy volt? a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetemének tízalkalmas ingyenes előadássorozata. Ajánljuk gimnazistáknak, felvételire készülőknek, egyetemistáknak és mindenkinek, aki a témák iránt érdeklődik. A szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is tárgyaljuk. Bár pontot egyik téma végére sem teszünk, kérdezni, gondolkodni, újraértelmezni biztosan megtanulunk! Erről neves kutatók, egyetemi tanárok gondoskodnak.
A szabadegyetem teljes programját megtekinthetik az alábbi linken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése