2010. október 11., hétfő

Programok a Műcsarnokban



kiállítások

AVIVA KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ 2010

MŰCSARNOK
2010. október 9 – november 7.

A díjra jelölt művészek: Batykó Róbert, Esterházy Marcell, Németh Hajnal, Katarina Ševic, Société Réaliste, Tehnica Schweiz


Második alkalommal rendezzük meg a kortárs képzőművészet rangját és ismertségét emelni hivatott AVIVA Képzőművészeti Díj jelöltjeinek kiállítását, amelyet az AVIVA Életbiztosító a fiatal, 40 év alatti művészek támogatására alapított. A kiemelkedően magas, 5 millió forintos díj a brit Turner-díj szándékaihoz hasonlóan segíti és elismeri azokat az alkotókat, akiket az elmúlt 3 éves teljesítményük alapján művészettörténészek, kritikusok, illetve magángyűjtők jelöltek. Idén Páldi Lívia művészettörténész, a Műcsarnok főkurátora, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója, Hornyik Sándor művészettörténész, Karvalits Ferenc műgyűjtő, Szűcs Attila festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének adjunktusa és Hans Knoll galerista jelöltek egymástól függetlenül festő-, fotó- és médiaművészeket, illetve két alkotópárost.
Tovább
elvalaszto_szept.jpg

ÖSSZEFÜGGŐ TEREK

(csoportos kiállítás)
ERNST MÚZEUM
2010. szeptember 15-től
október 24-ig
Csoszó Gabriella, Josef Dabernig, Andreas Fogarasi, Ursula Mayer, Téreltérítés Munkacsoport, Adrien Tirtiaux, Mona Vatamanu & Florin Tudor
A kiállítás kiindulópontját az Ernst Múzeum Nagymező utcai elhelyezkedése és sajátosan strukturált tere képezik. Hogyan érzékeljük az építészeti tereket? Milyen asszociációkat ébreszt bennünk egy kiállítási tér, amikor azt nem műtárgyak tárházaként, hanem önmagában szemléljük? Felfoghatunk-e egy térbeli sétát a moziból ismerős utazási élményként? Hogyan kapcsolódik egymáshoz film és építészet, hogyan képezhető le az építészeti tér tapasztalata a képzőművészeten keresztül?
Az Összefüggő terek olyan kiállítás tehát, amely az építészettel mint kiállítótérrel, színtérrel és építészeti tapasztalattal, illetve a kollektív emlékezetet megtestesítő, az emberhez mint társadalmi lényhez és annak képzeletéhez kapcsolódó építészettel kísérletezik.
Tovább
elvalaszto_szept.jpg

BARAKONYI SZABOLCS: SZEMBESÍTÉS

Portrésorozat a magyarországi romagyilkosságok túlélőiről
MENÜ PONT
2010. szeptember 29-től
október 31-ig
A jelenkori magyar demokrácia legmegrázóbb társadalmi és kriminológiai eseménysorozataként döbbentette meg az országot a 2008-2009 során kibontakozó, romák ellen elkövetett gyilkosságok sora. Barakonyi Szabolcs fotós a romagyilkosságok túlélőiről szóló sorozatában 2010 áprilisa és júliusa között a támadássorozat minden olyan helyszínét felkereste, ahol személyi sérüléssel járó erőszakos cselekmény történt, és valamennyi áldozatról és túlélőről portrét készített.
Tovább

irodalom

IRÓSZEMMEL - IRODALMI TÁRLATVEZETÉSEK

Folytatódnak a Műcsarnok nagy sikerű Írószemmel című irodalmi tárlatvezetései. Az Aviva Képzőművészeti Díj 2010 és az Ernst Múzeumban látható Összefüggő terek című kiállításokon ismert és közkedvelt kortárs magyar írók kalauzolják végig az érdeklődőket.
Következő tárlatvezetések

Ernst Múzeum – Összefüggő terek kiállítás
2010. október 16.
szombat, 16 óra
Tárlatvezető: Zeke Gyula
Műcsarnok – Aviva Díj 2010 kiállítás
2010. október 28.
csütörtök, 17 óra
Tárlatvezető: Can Togay
elvalaszto_szept.jpg

EGY MŰ FELNYITÁSA

Az Egy mű felnyitása című sorozatunkban egy-egy műalkotás apropóján írók, kortárs képzőművészek, filmesek, különböző művészeti vagy tudományos területek képviselői beszélgetnek életművekről, művészeti korszakokról, kiállításokról. A nemrég a BBS-kiállítás apropóján tartott beszélgetések folytatásaként ez alkalommal nem csupán művészetről és művészeti közegről vagy korszakokról folyik majd eszmecsere, hanem gazdaságról, társadalomról, múltról és lehetséges jövőről is.
Következő Időpont

Ernst Múzeum – Összefüggő terek kiállítás
2010. október 21.
csütörtök, 17 óra
elvalaszto_szept.jpg

ASSZOCIÁCIÓK – INTERMEDIÁLIS KÖLTÉSZETI ESTSOROZAT

A Műcsarnok sorozatában irodalmi műhelyekkel együttműködésben, aktuális kiállításaihoz kapcsolódóan olyan költészeti estekkel jelentkezik, amelyeken kortárs költők-írók, valamint képzőművészek, filmesek, poetry slam-költők, zenészek, DJ-k és VJ-k asszociálnak a kiállított műtárgyakra.
Következő Időpont

Ernst Múzeum – Összefüggő terek kiállítás
2010. október 21.
csütörtök, 18 óra
Műcsarnok – Aviva Díj 2010 kiállítás
2010. október 28.
csütörtök, 18 óra
elvalaszto_szept.jpg

IRODALMI ESTEK

A PRAE folyóirat estje
Az Észtország című lapszám bemutatója
MŰCSARNOK BISZTRÓ
2010. október 20.
szerda, 19 óra
elvalaszto_szept.jpg

BRÓDY-DÍJ DÍJÁTADÓ ESTJE

MŰCSARNOK BISZTRÓ
2010. október 22.
péntek, 19 óra

tárlatvezetés

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, nem csupán a tárlat megtekintése, hanem a művek és a rendezés értelmezése is fontos része a kiállítás nyújtotta élménynek. Ha többet szeretnél megtudni a Műcsarnok és az Ernst Múzeum kiállításairól, a kiállító művészekről, ha érdekelnek a kiállítások kulisszatitkai, vegyél részt tárlatvezetéseinken!

Nyitó és záró tárlatvezetések

MŰCSARNOK
2010. október 17.,
vasárnap 16 óra

AVIVA Díj 2010 – nyitó tárlatvezetés

ERNST MÚZEUM
2010. október 24.,
vasárnap 16 óra

Összefüggő terek – záró tárlatvezetés

Tovább

műcsarnok webshop

AKCIÓ

A BBS-Arcok DVD-t, és a sorozat már korábban megjelent rövidfilmes válogatását, a BBS-Kezdetek című DVD-t, valamint a BBS 50 tanulmánykötetet most egy csomagban 50%-os kedvezménnyel 9800Ft helyett 4900 Ft-ért vásárolhatja meg.
További részletek

SZEREP-JÁTÉK

Rendhagyó múzeumkommunikációs program 14-18 éves iskolásoknak
A pult mögött című kiállításhoz kapcsolódóan. A rendszerváltás gazdasági és politikai hatásának képzőművészeti megnyilvánulásait feldolgozó tematika olyan múzeumpedagógiai foglalkozások megszervezését teszi lehetővé, mely egy történelmi szituáció átélését és megértését segíti elő a programban részt vevő fiatalok számára. Az iskolai foglalkozásokon részt vevő osztályokhoz egy múzeumpedagógus, egy szociológus és egy képzőművész látogat el, akik a kiállításról, illetve a rendszerváltásról beszélgetnek a fiatalokkal. A kiállító művész – a korszakhoz értő szakember magyarázatával és moderálásával – saját, a műcsarnoki kiállításon szereplő művét interpretálja a diákokkal közösen.
Tovább


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése