2010. szeptember 28., kedd

Fernando Botero kiállítás


2010. szeptember 30-án nyílik meg a kolumbiai származású festő és szobrász kiállítása a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A kerekded, buja formáiról elhíresült Boteronak közel 60 alkotása tekinthető meg 2011. január 23-ig bezárólag.

 A festmények témájuk alapján több csoportba oszthatók: csendéletek, parafrázisok, a latin-amerikai élet helyszínei, eseményei: hétköznapi utcák, színes házak, cirkusz, bikaviadalok arénái. A kiállítás rendezése mégis szakítani fog a kizárólag tematika köré épülő koncepcióval, és a kolumbiai mester festészetének előképeire is fókuszálni fog.

Botero 1932-ben született Medellínben (Kolumbia). Tehetsége már fiatalkorában megmutatkozott, amikor még csak kedvetelésből rajzolgatott. Még 20 éves sem volt, amikor megnyitotta első kiállítását. Szívesen járt bikaviadalra, így a ez a téma később képein is visszaköszönt.
Később Európába utazott, hogy az olasz, spanyol, francia mesterek műveit tanulmányozza, majd visszatért Bogotába.

Markáns stílusával, színpompás, buja festményeivel vitathatatlanul Latin-Amerika egyik legismertebb figurájává vált. Ebbe a híres Botero világba nyerhetsz betekintést, ha ellátogatsz a 2010. szeptember 30-án nyíló tárlatra.

További info: www.szepmuveszeti.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése