2010. november 16., kedd

UNESCO Középiskolásoknak szóló levelezős tanulmányi verseny


            A Magyar ENSZ Modell Diákegyesület 1997-es megalakulása óta egyik legfőbb feladatának tekinti az Egyesült Nemzetek Szervezete és társszervezetei tevékenységének követését, vizsgálatát és eredményeinek minél hatékonyabb közlését a nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődők, vagy éppen a „laikus”, de tájékozottságra igényt tartók felé.
            Hiszünk abban, hogy a leginkább az ENSZ révén előtérbe kerülő nemzetközi jog, a biztonság-, és gazdaságpolitika, a kultúrdiplomácia, a terrorizmus elleni harc, vagy éppen az emberi jogok és Világörökségünk helyszíneinek védelme és története fontos szerepet töltenek be napjainkban.
            Törekszünk továbbá arra, hogy a fenti területeket ismeretterjesztő konferenciákon (köztük az ENSZ legfelsőbb fórumainak működését modellező eseményeken) vagy éppen versenyek, előadássorozatok szervezésével minél nagyobb plénum elé juttathassuk, korosztálytól vagy szakterülettől függetlenül.
            Ezért hoztuk létre a Magyar UNESCO Bizottsággal közösen működő, Egyesületünk egyik „zászlóshajójának” tekinthető projektet, az UNESCO tevékenységével és látókörébe tartozó területekkel foglalkozó levelezős tanulmányi versenyt, melyet éves időközönként hirdetünk meg kétfős, középiskolai tanulókból álló csapatoknak.

            2010. a biodiverzitás éve, s ez egyszersmind az idei verseny tágabb tematikáját is adja. A jelentkezőknek módjuk lesz megismerni a Föld flórájának és faunájának legféltettebb kincseit, megismerhetik, az UNESCO miként foglalkozik ezek védelmével, körbejárhatják az egyes természeti katasztrófák problémakörét vagy épp véleményt formálhatnak, miként lehetne megelőzni olyan sokkoló eseményeket, mint például a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófa.
            Versenyünk 5 levelezős fordulóból áll. Ennek során a csapatok e-mailben fogják megkapni a feladatlapokat, melyeket előre közölt határidőig vissza kell küldeniük kitöltve. A feladatok összeállítását és javítását Egyesületünk UNESCO szakmai munkacsoportjának tagjai végzik. Az 5 fordulót követően a legjobb pontszámot elért 10 csapat szóbeli döntőn vesz részt, melynek során egy aktuális, az UNESCO napirendjén szereplő témát fognak megvitatni, és határozati javaslatot fognak összeállítani, csakúgy, mint „a nagyok”. Értékes nyereményeink között a fődíj egy egynapos látogatás az ENSZ bécsi központjába.

A versenyre a jelentkezni a www.enszmodell.hu/unesco honlapon található jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével lehet november 15-ig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése